Exel

Exel siivousvarret

Exel siivousvarret

Exelin toiminta alkoi jo vuonna 1960 ja teollisia sovelluksia ryhdyttiin valmistamaan vuonna 1980. Exel on tuotemerkki, joka suunnitte­lee, valmistaa ja markkinoi komposiittisia profiileja ja putkia teollisiin sovelluksiin. Konserni on maailman johtava vaativien komposiittiratkaisujen toimittaja ja markkinajohtaja Euroopan pultruusio markkinoilla (muovautuvaa massaa vedetään suulakkeen läpi. Jatkuvilla kuiduilla lujitettujen putkien ja profiilien valmistustekniikka).

Ammattisiivousalalla Exel on tullut tutuksi kestävistä ja kevyistä lasikuiduista ja hiilikuiduista valmistetuista siivousvarsistaan. Lasikuituvarret ovat käyttäjäystävällisiä sillä ne tuntuvat valmistusmateriaalin takia lämpimiltä käsissä, toisin kuin metallista valmistetut. Lasikuituvarret myöskin joustavat hyvin. Uniikkia valmistusmenetelmää ja –materiaalia hyväksikäyttäen Exel voi valmistaa myös teleskooppivarsia hyvinkin pitkäksi mm. 20m ulottuvia, silti säilyttäen varsien ominaisuuksia (mm. keveys).

Teknologiat

Exelin käyttämät teknologiat ovat pultruusio, Pull-Winding ja Co-Winding. Muut käytössä olevat tuotantomenetelmät ovat jatkuvatoiminen laminointi ja ekstrudointi. Pultruusioteknologiat ovat valtaosin itse kehitettyjä, ja niiden edut ovat jatkuvatoimisuus, tuoterakenteiden ääretön variointimahdollisuus ja kuiturakenteiden tarkka kontrolloitavuus prosessin eri vaiheissa. Nämä ominaisuudet takaavat tuotteiston tasalaatuisuuden ja korkean laatutason.

Pultruusio eli suulakeveto on tuotantomenetelmä, missä muovautuvaa raaka-ainetta vedetään suulakkeen läpi. Se on erityisesti jatkuvilla kuiduilla lujitettujen putkien, profiilien yms. valmistusmenetelmä, jossa impregnoituja kuituja vedetään muodon antavien suulakkeiden läpi samalla kun muoviaine kovetetaan lämmöllä (kertamuovi) tai jäähdytetään kovaksi (kestomuovi).

Pull-Winding on pultruusion ja kelauksen yhdistelmä, minkä avulla voidaan valmistaa ohutseinämäisiä putkia ja profiileja.  Co-Winding -valmistusmenetelmä mahdollistaa kartiomaisten tuotteiden, kuten esimerkiksi maastohiihtosauvojen valmistuksen. Co-Windingissa käytetään poikittaiskelattuja kuituja, mikä mahdollistaa tuotteen optimaalisen lujuuden.