Suojaimet ja varoitusvälineet

Suojaimet ja varoitusvälineet

Suojain ei ole koskaan liian kallis

Suojamateriaali valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Eri suojaintuotteet ovat usein eri materiaalien yhdistelmiä, jotta kyseinen tuote antaa mahdollisimman parhaan suojan sen käyttötarkoitusta varten. Mm. käsineet jaetaan Euroopan Neuvoston direktiivin 89/ 686/ETY (Vnp 1406/93) mukaisessa eurooppalaisessa standardissa kolmeen ryhmään sen perusteella, miltä halutaan suojautua. Suojainten valinnassa on otettava huomioon käyttäjän yksilölliset ominaisuudet sekä työn ja työympäristön asettamat vaatimukset.

Suojaimet suojaa vain kun ne ovat hyväkuntoisia ja oikein valittuja

Valitse aina oikean kokoiset suojaimet ja käytä sitä oikein. Tarkista suojaimen kunto säännöllisesti. Vaaditun puhtauden saavuttaminen vaatii usein käytettäväksi kemikaaleja, joiden käyttö vaatii hyvän suojan. Suojautuminen käsineillä ja suojavaatteilla sekä suu- ja silmäsuojuksilla on järkevää ennaltaehkäisyä tapaturmien varalta. Mm. hengityssuojaimia löytyy monia erilaisia ja suodatusluokissa kannattaa olla tarkka:

Hiukkassuodattimet jaetaan suodatustehonsa mukaan luokkiin P1, P2 ja P3. P1 hengitysvastus on pienin ja P3 suurin. Suodattavat puolinaamarit peittävät nenän ja suun. Puolinaamari on valmistettu joko kokonaan tai osittain  suodattavasta materiaalista ja se on yleensä kertakäyttöinen. Suodatinluokan tunnukset ovat FFP1, FFP2 ja FFP3.

Kaasunsuodattimet suojaavat tietuilta kaasuilta ja höyrylitä. Kaasunsuodattimet jaetaan kaasunsitomiskykynsä mukaan luokkiin 1, 2 ja 3. Luokan 1 suodattimien sitomiskyky on pienin ja luokan 3 suurin. Lisäksi suodattimet jaetaan neljään tyyppiin A , B, E ja K sen mukaan, millaisilta kaasuilta ne suojaavat. Yhdistelmäsuodattimissa on sekä hiukkas- että kaasunsuodatin. Yhdistelmää voidaan käyttää suojauduttaessa pölyiltä, kaasuilta ja höyryiltä. Hiukkassuodatin on uloimpana niin, että ilma kulkee ensin sen ja sitten kaasusuodattimen läpi.

Asentajankäsineet Suojakäsineet Hengityssuojaimet  Esiliinat

Koska onnettomuus tapahtuu keskimäärin joka kolmas minuutti

4,5 miljoonaa onnettomuutta tapahtuu työpaikalla vuosittain. Niistä johtuvat kustannukset ovat n. 20 miljardia euroa vuodessa. Varoitusvälineet lisäävät huomattavasti turvallisuutta ja auttavat ehkäisemään onnettomuuksia. Ne auttavat ihmistä huomaamaan ja opastamaan, mistä on kyse kun esim. tekijä suorittaa lattianvahausta ruuhkaisessa tilassa. Kestävistä materiaaleista valmistetut varoituskyltit ja -aidat ovat käytännöllisiä ja suunniteltu niin, että niiden säilyttäminen ja kuljettaminen on helppoa. Sijoita kyltti oikeinpäin, oikealle paikalle.

Varoituskilpi VaroitusvälineetSuoja-aita